подробности в сайта

12 Доказани ползи за здравето от авокадото
Авокадото (Persea Americana) е плод, който принадлежи към семейството на Lauraceae. Група, която включва и членове като канелата. Има десетки разновидности от вкусния плод, вариращи по размер, цвят и текстура.
Ползи
Диета, която съдържа разнообразие от плодове и зеленчуци, може да намали риска от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

Ето 12 причини, които авокадото може да допринесе за здравословното хранене:

1. Богат плод на хранителни вещества
Авокадото е добър източник на витамини В6, С, Е и К, както и на ниацин, рибофлавин, фолиева киселина, пантотенова киселина, калий и магнезий. То също така осигуряват лутеин, бета каротин и омега-3 мастни киселини.

То съдържа много полезни мазнини, които могат да помогнат на човек да се чувстват сит между отделните храненията. Яденето на мазнини забавя разграждането на въглехидратите, което помага да се поддържат стабилни нивата на кръвната захар. ( 2 )

В приблизително половин авокадо или 100 грама се съдържа: ( 3 )

160 калории
14,7 гр мазнини
8,5 гр въглехидрати
6,7 гр фибри
по-малко от 1 гр захар
Мазнините са от голямо значение за всяка отделна клетка в тялото. Яденето на здравословни мазнини поддържа здравето на кожата, подобрява усвояването на мастноразтворимите витамини, минерали и други хранителни вещества и дори помага за подкрепа имунната система. ( 4 )

2. Намалява риска от депресия
Авокадото е добър източник на фолиева киселина, която играе важна роля за цялостното здравословно хранене. Проучванията също така откриват връзки между ниските нива на фолиева киселина и депресията. ( 5 ) ( 6 )

Фолатът помага да се предотврати натрупването на хомоцистеин, вещество, което може да наруши циркулацията и доставянето на хранителни вещества в мозъка. Някои проучвания свързват излишния хомоцистеин с когнитивна дисфункция, депресия и производството на серотонин, допамин и норепинефрин, които регулират настроението, съня и апетита. ( 7 ) ( 8 )

3. Подобрява на храносмилането
Авокадото е с високо съдържание на фибри, като съдържа приблизително 6–7 грама на половин плод. ( 9 )

Консумирането на храни с естествени фибри може да помогне за предотвратяване на запек, да поддържа здравето на храносмилателния тракт и да намали риска от рак на дебелото черво.

4. Здраве за сърцето
Във всеки 100 грама авокадо има 76 милиграма естествен растителен стерол, наречен бета ситостерол. Редовната консумация на бета ситостерол и други растителни стероли може да помогне за поддържане на здравословни нива на холестерол, които са важни за здравето на сърцето. ( 10 ) ( 11 )

5. Може да помогне за предотвратяване на остеопороза
Половин авокадо осигурява приблизително 18% от дневната стойност на витамин К. ( 12 )

Този хранителен елемент често се пренебрегва, но е от съществено значение за здравето на костите.

Scroll to top