[REQ_ERR: 401] [KTrafficClient] Something is wrong. Enable debug mode to see the reason. Yaşlılıkta Yaşam Kalitesi Nasıl Korunur ve Arttırılır? – Dinogoncalves

Yaşlılıkta Yaşam Kalitesi Nasıl Korunur ve Arttırılır?

Fiziksel ve zihinsel değişiklikler
Genelde, “orta yaşa” gelindiğinin ilk belirtileri fiziksel değişimlerdir. Hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak, yumurtalıklar yavaş yavaş etkinliklerini kaybeder ve kadın cinsiyet hormonlarının, östrojen ve progesteronun üretimi azalır. Adet görme düzensizleşir ve sonunda tamamen durur. Birçok kadın sıcak basmalarından ve uyku bozukluklarından şikayet eder. Kas kütlesi azaldığından günlük enerji ihtiyacı da azalır. Beslenme tarzlarını değiştirmeyen kadınlar hızla kilo alabilir bunun sonucunda da diyabet, yüksek tansiyon, yağ metabolizması bozuklukları ve kalp-damar hastalıkları riski artabilir. Hormonların iniş çıkışları birçok kadının ruh halini de etkiler; bazılarında keskin duygu dalgalanmaları ve hatta depresyon görülebilir. Yaşama arzusunu kaybederek kendini boş ve işe yaramaz hissenler bile olur.

Ama biz bu dönemde, menopoza ve hepsinden önemlisi kendinize olumlu bir şekilde yaklaşmanız için size yardımcı olacak öneriler sunmak istiyoruz:

Önerilerimiz:
Hayat ve beslenme tarzınızı gözden geçirin! Beslenmenizi düzenleyerek metabolizmanızda değişiklik sağlayabilir, bunun sonucunda hormonal dengenizi geri kazanabilirsiniz. Metabolik Balance beslenme programı bu belirtilerle başa çıkmak için kesinlikle idealdir, çünkü yalnızca sizin kişisel ihtiyaçlarınıza göre düzenlenmiştir. Örneğin, kan tahlilinizde mineral eksikliği görünüyorsa, programınız kalsiyum bakımından zengin sebzeler önerecektir. Soya ürünleri menopoz sırasında da sıklıkla tavsiye edilir, çünkü soya östrojene benzer bitkisel hormonlardan olan fitoöstrojenleri içerir. Metabolik Balance ile çalışan jinekologlar, menopoza giren danışanların %70’inin ilaçlarını azaltabildiklerini, hatta bazı durumlarda tamamen bıraktıklarını bildirmiştir. Bu, beslenme tarzındaki bir değişiklikle rahatsızlık veren menopoz semptomlarının düzelebildiğini göstermektedir.
Öyleyse hayatınızın bu yeni döneminin başlangıcını kutlayın! Olumlu bir tutum, kullanacağınız herhangi bir ilaca oranla daha etkilidir. Menopoz hayatın bir parçasıdır. Sonuçta kadın bedeni de doğal sürecin gerektirdiklerini yaşıyor. Bunu, kendi bedeninizi daha iyi anlamak ve yeni bir başlangıç yapmak için bir fırsat olarak görmeye çalışın.
Menopozda egzersiz de önemli bir rol oynar. Bisiklet, yürüyüş ve yüzme gibi ılımlı sporları öneriyoruz. Bu sadece mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kemiklerinizin ve kaslarınızın güçlü kalmasına da yardımcı olur.
Andropozdaki Erkek – bir kimlik krizi mi yeni bir başlangıç mı?
Erkekler de andropoza girer ve belli bir yaştan itibaren fiziksel ve zihinsel değişikliklere maruz kalırlar. Önemli olan bu dönemde kendinize ve vücuduna çok iyi bakmanız ve yeni projeler başlatmanızdır.

Andropozda cinsel hormonların üretimi azalır. Testosteron miktarı, 40’lı yaşlardan itibaren yıldan yıla azalır. Ancak bu herkes için geçerli değildir: yapılan bir çalışmada, incelenen erkeklerin sadece beşte birinin testosteron düzeyinin düşük olduğu görülmüştür.

Kadınlarda menopoz çok bireysel bir durumdur ve 75 yaş civarında sona erer. Öte yandan, erkeklerde andropoz sinsice ilerlediği için semptomlar daha az belirgindir. Ancak, tipik menopoz semptomlarına benzer semptomlar da yaşanabilmektedir. Bu dönemin psikolojik zorlukları da hafife alınmamalıdır.

Değişmiş hormon dengesine dair tipik semptomlar:

Libido azalması ve erektil disfonksiyon
Gözle görülür saç sakal azalması
Daha az kas, daha fazla yağ kütlesi
Kemik kaybı ve eklem ağrısı
Sıcak basmaları ve terlemeler
Asabiyet, aşırı sinirlilik, huzursuzluk ve depresyon gibi şikayetler
Kimlik krizi – şimdi ne olacak?
Fiziksel değişimlerden bağımsız olarak, birçok erkek orta yaşa geldiğini kabul etmekte zorlanır, birçoğu hayatlarını sorgulamaya başlayabilir. Bu muydu yani? Başka neler yapmak istiyorum? Kendinizi fazlasıyla kariyerinizle tanımladıysanız, kaybetme hissi ve artık işe yaramama korkusuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Önerilerimiz:
Neler elde ettiğinizi hatırlayın! O zaman sakince ileride ele almak istediğiniz önemli projeleri düşünün. Hangi hedefler, vizyonlar ve hayaller sizi ileriye götürür?
Ölçülü spor yapmak yardımcı olur. Kilonuzu kademeli olarak düşürür, bu da testosteron seviyenizi yükseltir.
Kendinizi sürekli istemekle yapmak zorunda kalmak ikileminde kalmaktan kurtarın. Aşk hayatınızda daha yumuşak, daha sakin ve daha şefkatli bir yol izlemeniz sizi rahatlatabilir.
ANCAK, hormon preparatlarına dikkat edin! Tabletler, bantlar, implantlar veya benzeri testosteron takviyelerinin, prostat kanserinin gelişimini arttırdığı söylenmektedir.
Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek ve hormon dengeleyici bir beslenme tarzına başlamak daha iyidir. Sizin için uygun bir beslenme programı, örneğin Metabolik Balance Fit olabilir. Bu gerçekten pek çok şikayetinizi azaltabilir.

Scroll to top